czwartek, 19 grudnia 2013

Bożonarodzeniowe pierniczki

Kulinarna tematyka dzisiejszego spotkania zgromadziła tylko płeć żeńską... ;)

Przyniosłyśmy góry pierniczków, wykonanych według rozmaitych przepisów. Niektóre z nas eksperymentowały z "eko" pierniczkami z mąki orkiszowej, melasy, cukry trzcinowego...  Niestety, doszłyśmy do wniosku, że najsmaczniejsze, najładniejsze i najprostsze do wykonania są jednak wypieki robione według tradycyjnych "niezdrowych" receptur...

Z eko ozdabianiem też nie bardzo wyszło choć miałyśmy ze sobą różne bakalie. Hitem okazał się lukier zabarwiony barwnikiem spożywczym (zielony-pistacjowy, turkusowy i różowy). Trudno było się powstrzymać aby go nie wykorzystać! 
Zresztą, zobaczcie sami:






Gromadka, jak zawsze bawiła się świetnie!

Prosty i sprawdzony przepis na lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Składniki ubić. Gotowe :)
Do takiej masy można dodać barwnik spożywczy albo sok z cytryny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz