Królowały pasty kanapkowe, w których możemy "przemycić"wszystkim członkom rodziny wiele wartościowych produktów.
Pasta kanapkowa z pieczonych
warzyw
Składniki:
- pieczona marchewka, pietruszka, kawałek selera, 2-3 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Składniki:
- pieczona marchewka, pietruszka, kawałek selera, 2-3 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego szczypioru
- łyżeczka musztardy o delikatnym smaku
- łyżeczka musztardy o delikatnym smaku
- łyżeczka pasty sezamowej tahini
(lub 2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu)
- łyżka oleju lnianego
- łyżka oleju lnianego
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny lub wywar
warzywny do nadania odpowiedniej konsystencji
Wykonanie:
Pieczone warzywa wrzuć do blendera. Dodaj natkę pietruszki, szczypior, musztardę, pastę sezamową, olej lniany, szczyptę soli i sporą szczyptę pieprzu. Pastę zmiksuj dodając jogurt lub wywar (lub i to i to) aż do uzyskania ulubionej konsystencji.
Pasta orzechowo - twarogowa z nutą
mandarynki
Składniki:
- 20 dag sera białego
Składniki:
- 20 dag sera białego
- 50g
orzechów
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżka jogurtu
- sól,
pieprz
- 1-2 mandarynki
Wykonanie:
Mandarynki umyć i sparzyć wrzątkiem, wycisnąć sok.W blenderze miksujemy orzechy, dodajemy ser i resztę składników i miksujemy na pastę.
Mandarynki umyć i sparzyć wrzątkiem, wycisnąć sok.W blenderze miksujemy orzechy, dodajemy ser i resztę składników i miksujemy na pastę.
Pasta z fasoli i słonecznika
Składniki:
- szklanka ugotowanej fasoli
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- natka pietruszki
- sól
Wykonanie:
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości. Słonecznik prażymy na patelni. Miksujemy w blenderze fasolę ze słonecznikiem na gładką masę, doprawiamy solą. Posypujemy natką pietruszki.
Pasta z kaszy gryczanej
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej
- 1 jajko ugotowane na twardo
- do smaku sól i pieprz
- można dodać 1 cebulkę posiekaną w kostkę podsmażoną na oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Pasztet z cieciorki
Przyrządzony według tego przepisu: czytaj.
Do past polecamy domowej roboty chlebek. Przepis znajdziecie tutaj.
Pasta z kaszy gryczanej
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej
- 1 jajko ugotowane na twardo
- do smaku sól i pieprz
- można dodać 1 cebulkę posiekaną w kostkę podsmażoną na oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Pasztet z cieciorki
Przyrządzony według tego przepisu: czytaj.
Do past polecamy domowej roboty chlebek. Przepis znajdziecie tutaj.
Do picia przygotowaliśmy świeże soki owocowo-warzywne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz