wtorek, 18 marca 2014

Robimy kanapki

Podczas wczorajszego spotkania przygotowywaliśmy kanapki i robiliśmy świeże soki owocowo-warzywne.

Królowały pasty kanapkowe, w których możemy "przemycić"wszystkim członkom rodziny wiele wartościowych produktów.




Na naszym "stole" pojawiły się:

Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw

Składniki:
- pieczona marchewka, pietruszka, kawałek selera, 2-3 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego szczypioru
- łyżeczka musztardy o delikatnym smaku
- łyżeczka pasty sezamowej tahini (lub 2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu)
- łyżka oleju lnianego
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny lub wywar warzywny do nadania odpowiedniej konsystencji

Wykonanie:
Pieczone warzywa wrzuć do blendera. Dodaj natkę pietruszki, szczypior, musztardę, pastę sezamową, olej lniany, szczyptę soli i sporą szczyptę pieprzu. Pastę zmiksuj dodając jogurt lub wywar (lub i to i to) aż do uzyskania ulubionej konsystencji.

 
Pasta orzechowo - twarogowa z nutą mandarynki

Składniki:
- 20 dag sera białego
- 50g orzechów
- 1 łyżka jogurtu
- sól, pieprz
- 1-2 mandarynki

Wykonanie:
Mandarynki umyć i sparzyć wrzątkiem, wycisnąć sok.W blenderze miksujemy orzechy, dodajemy ser i resztę składników i miksujemy na pastę. 

Pasta z fasoli i słonecznika

Składniki:
- szklanka ugotowanej fasoli
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- natka pietruszki
- sól

Wykonanie:
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości. Słonecznik prażymy na patelni. Miksujemy w blenderze fasolę ze słonecznikiem na gładką masę, doprawiamy solą. Posypujemy natką pietruszki.

Pasta z kaszy gryczanej

Składniki: 
- 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej 
- 1 jajko ugotowane na twardo 
- do smaku sól i pieprz 
- można dodać 1 cebulkę posiekaną w kostkę podsmażoną na oleju 

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

Pasztet z cieciorki 
Przyrządzony według tego przepisu: czytaj. 

Do past polecamy domowej roboty chlebek. Przepis znajdziecie tutaj.

Do picia przygotowaliśmy świeże soki owocowo-warzywne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz